-->

11.5.2014

Niin paljon mahtuu Piemonteen

Piemonte
Varoitus: teksti sisältää jonkin verran lukuja. Ei sovi lukurajoitteisille, hehheh.

Seuraa pieni esittely Piemonten läänistä, jonne olen suuntaamassa. Kuten kaikkialla Italiassa, myös Piemontessa historia ulottuu hyyyvin kauas. Asutusta on ollut kivikaudelta lähtien ja vuosisatojen saatossa alue on muotoutunut niin rajoiltaan, hallinnollisesti kuin kulttuurisestikin nykyisenlaiseksi. Historiallisia nähtävyyksiä on paljon ja osa niistä on Unescon maailmanperintökohteita.

Piemonte on yksi Italian 20 läänistä. Sen pääkaupunki on Torino, joka tunnetaan myös Fiatin kotina. Torino oli myös yhdistyneen Italian ensimmäinen pääkaupunki 
(v. 1861-1865), tiesittekös moista? Näin yksinkertainen homma läänin sisällä ei kuitenkaan ole. Piemonte jakautuu kahdeksaan maakuntaan (mä meen niistä Torinoon), joiden sisällä on tietenkin vielä kunnat. Kuntia Piemonteen mahtuukin yli 1200. Siinäpä riittäisi Suomen kuntarakenteen uudistajille duunia ihan muutamaksi vuodeksi! Suomalaisena, kaksiportaiseen hallintoon tottuneena italialainen tapa järjestää hallinto vaikuttaa jokseenkin kiemuraiselta, vaikka oikeastaan nää hallintoasiat on kyllä vielä selkeitä verrattuna italialaiseen politiikkaan.
Piemonten maakunnat

Populaatiota Piemonteen mahtuu sellainen neljä ja puoli miljoonaa ja sen pinta-ala on noin 8% Suomen pinta-alasta. Kyllä kyllä, Suomessa on järvet, jotka vie pinta-alaa. Piemontessa on sen sijaan vuoret, jotka ovat vajaa puolet sen alasta. Pohjoista ja läntistä Piemontea reunustavat Alpit, kun taas etelässä ovat Apenniinit. Läpi Piemonten virtaa joki nimeltään Po. En kestä, Po...PO! On siinä joella nimi. Sopisi paremmin pehmolelulle, jos multa kysytään. Palatakseni asiaan, Piemontessa on myös järviä, mikä suomalaiselle ei ole mikään erityinen juttu, mutta Italiassa se on harvinaisempaa. Suurin järvi on älykkäästi nimeltään Il lago Maggiore, Suurin järvi.

Lopuksi vielä kaikista tärkeimmät eli ruoka ja juoma. Mistä aloittaisin!? Italian Maatalous- ja ravitsemusministeriö on antanut peräti 371 piemontelaiselle ruoalle / ruokatuotteelle tunnustuksen siitä, että ne ovat perinteisiä ja piemontelaisia. Tätä enemmän tunnustuksia on vain Toscanalla. Perinteisistä piemontelaisista ruokatuotteista suomalaisille lienee tunnetuimpia Gorgonzola-juusto, panna cotta ja tiramisù-leivos.

Italialaisesta viinistä voidaan olla montaa mieltä. Joka tapauksessa viiniä Piemontessa riittää, sillä se on yksi merkittävimpiä viinintuotantoalueita Italiassa. Piemontessa valmistetaan muun muassa viinejä nimeltä Moscato ja Barolo.

Ja näin Piemontea mainostetaan läänin nettisivuilla:
Quattro stagioni, molte occasioni eli Pizzaa (hahah, ei vaan, siis neljä vuodenaikaa), monia mahdollisuuksia.

Tietoa kalastelin Piemonten virallisilta nettisivuilta sekä Wikipediasta totta kai. 
Kuvat puolestaan lainattu täältä, täältä ja täältä.
 
Sacra di San Michele, Piemontea symboloiva monumentti.
 

PS. Mitä mä sanoin, Softengine menestyi viisuissa paremmin kuin Italia, eläköön!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saa kommentoida, aiheeseen kuuluvaa ja kuulumatonta!
Kommentit näytetään hyväksynnän jälkeen.