-->

15.5.2014

Linkkivinkkien ilosanoma

Ciao! Kuten lupailin edellisessä postauksessa, listasin muutamia nettisivuja, joista on ollu mulle suurensuuri apu. Täältä pesee!

Ulkoasiainministeriön maatietokokonaisuus 
Tämä sivusto sopii kenelle tahansa Suomen rajat ylittävälle. Kaikki kansainvälisesti tunnustetut valtiot löytyvät sivulta aakkosjärjestyksessä. Valtioista on sivuilla kattavat, ajankohtaiset ja tarpeelliset tiedot olitpa sitten lähdössä matkalle, töihin tai opiskelemaan ulkomaille.

Tämän mainitsinkin jo edellisessä postauksessa. Perheiden lisäksi sivuilta löytyy paljon tietoa mm. kuluista, veroista, vakuutuksista ja oleskeluluvasta. Kohdemaittain löytyy myös tietoa esim. työajoista ja taskurahan suuruudesta. Huomaa, että läheskään kaikissa maissa ei ole lainsäädäntöä tai erityisiä sopimuksia, jotka säätelisivät suoraan au pairin työsuhdetta! Tällöin varsinkin on tärkeää, että työsopimuksessa on sovittu riittävän tarkasti kaikesta olennaisesta. Mahdollisissa ongelmatilanteissa voi aina vedota sopimukseen, mutta jos sitä ei ole, tilanne on kinkkisempi.

Suomen Kela-kortilla ei kissa vie tee mitään ulkomailla. Kannattaa siis hankkia ilmainen eurooppalainen sairaanhoitokortti, jolla saa välttämättömän sairaanhoidon kaikissa EU- ja ETA-maissa plus Sveitsissä, jos kyseessä on tilapäinen oleskelu.

Paljon tietoa sekä tilapäisestä muutosta ulkomaille (alle vuosi) että vakinaisesta muutosta ulkomaille (yli vuosi). Yli kolmen kuukauden oleskelusta on tehtävä ilmoitus tilapäisestä oleskelusta ulkomailla tai muutosta ulkomaille (lomake Y39). Myös kohdemaassa saatat joutua ilmoittamaan paikalliselle viranomaiselle oleskelustasi kansallisesta sääntelystä riippuen. EU-maassa alle kolmen kuukauden oleskelusta ei tarvitse välttämättä ilmoittaa minnekään.
Kun palaa Suomeen, siitä on ilmoitettava Kelalle. Vaikka kyseessä olisikin tilapäinen muutto eli oleskelun alkamis- ja loppumispäivämäärä on jo aiemmin ilmoitettu, paluusta Suomeen pitää silti ilmoittaa erikseen. Jos on epäselvyyksiä tai haluaa vain varmistaa toimivansa oikein, suosittelen lämpimästi ajanvarauspalvelua. Netissä voit varata itsellesi joko toimisto- tai puhelinpalveluajan. Palvelu on tosi kätevä, koska sitä käyttämällä välttyy hermoja raastavalta jonotukselta!

Muuttoilmoituksen tekeminen on periaatteessa pakollista, jos poistuu maasta yli kolmeksi kuukaudeksi. Ilmoitus Kelaan muutosta ulkomaille ei ole muuttoilmoitus!

A presto!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saa kommentoida, aiheeseen kuuluvaa ja kuulumatonta!
Kommentit näytetään hyväksynnän jälkeen.