-->

3.6.2016

Tapaus Resepti eli yksi kokemus italialaisesta terveydenhuollosta

Seuraan ja kuulen mielelläni italialaisten kokemuksia maansa terveydenhuollosta. Olenhan kotoisin Suomesta, jossa terveydenhuolto on (ainakin toistaiseksi) melko hyvällä tasolla. Enkä voi olla vertailematta. Tapaus resepti, jonka kuulette seuraavaksi, herätti paitsi huuto- myös kysymysmerkkejä. Voiko tosiaan olla niin, että jokin asia Italiassa toimii – seuraavan esitän hyvin varauksella – aavistuksen paremmin kuin Suomessa, ainakin jostain näkökulmasta?

Sisilialaisen piti päästä lääkäriin. Hän otti puhelimen käteen ja muutamaa minuuttia myöhemmin hänellä oli aika varattuna lääkärille ja vieläpä heti seuraavalle päivälle. Julkiselle sektorille. Ilman akuuttia hätää. Pyörittelin vieressä päätäni ja muistelin, milloin olen viimeksi päässyt lääkäriin. Monesti kun käy niin, että ajanvarauksesta kerrotaan, että ihan hyvin sulla vielä menee. Seuraile tilannetta ja ota vähän buranaa.

Kun kerran Italiassa ollaan, päätin kokeilla minäkin täkäläistä taitolajia nimeltään oveluus. Migreenilääkkeeni ovat Suomessa todella kalliita, joten laitoin sisilialaisen tiedustelemaan käyntinsä yhteydessä, olisiko minun mahdollista hankkia täältä resepti ja lääkkeet inhimillisemmin kustannuksin.

Sisilialainen lähti matkaan taskussaan muistilappu lääketiedoistani. Ja mitä olikaan taskussa lääkäristä tullessa? Migreenilääkeresepti. Lääkäri oli ihan mielellään kirjoittanut sisilialaiselle migreenilääkkeet, jotka tulisivat minulle. Tämä luku tarinasta on hieman kyseenalainen, olen samaa mieltä. Ja sivumainintana vielä: tähän asti kaikki oli ollut ilmaista.

Otimme suunnan kohti apteekkia. Olisi ollut vähän liian täydellistä epäuskottavaa, jos apteekissa olisi ollut tarvitsemani lääke hyllyssä, eikö? Lääkettä ei siis ollut, vaan se lähti tilaukseen. Ja oli saapunut apteekkiin seuraavaksi päiväksi, joka oli lauantai.

Lääkkeestä sentään pääsi maksamaan, ja kun kelakortin tapaisen kortin vilauttamisen jälkeen kuulin loppusumman, meinasin pyörtyä. Lääke maksoi naurettavan vähän, muutamia euroja. Suomessa maksan täysin vastaavasta tuotteesta todella moninkertaisen hinnan.

Kummassakin järjestelmässä varmasti on puolensa. Kukaan ei ole täällä halunnut kuulla mun hehkutusta italialaisesta järjestelmästä. Se perustuukin tähän yksittäistapaukseen. Halusin kuitenkin jakaa tämän kanssanne, koska koko homma tuntui niin uskomattomalta. Kuulen mielelläni myös teidän kokemuksia terveydenhoidosta ulkomailla!

6 kommenttia:

 1. Italialainen terveydenhoito (julkinen) on korkealuokkaisempaa kuin suomalainen! Lääkäriin. Pääsee heti ja saa heti reseptin lääkkeisiin, tai pyynnön jatkotutkimuksiin (joihin pääsee todella nopeasti). Lapsia tutkii lastenlääkäri ilmaiseksi eikä mikään terveydenhoitaja tai yleislääkäri niin kuin Suomessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tàtà mieltà màkin olen! Mutta kun yritàn kertoa sità italialaisille, mun mielipide ei saa kovin hyvàà vastaanottoa, koska heidàn mielestààn Suomessa on kaikki erinomaisen hyvin. Erityisesti lastenlààkàreistà olen saanut hyvàn kuvan.

   Poista
 2. Minulla on kokemuksia saksalaisesta terveydenhuollosta 3,5 vuoden ajalta. Pääosin toimii aivan loistavasta ja monilta osin paremmin kuin Suomessa. Etenkin lasten osalta pidän siitä, että täällä käydään niin tarkastuksissa kuin sairastapauksissa aina omalla lääkärillä, erikoislääkärille pääsee tarvittaessa helposti ja lasten lääkkeet ovat reseptillä ilmaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saksassakin on siis panostettu lapsiin! Kuulostaa hyvàltà, en siis ollut aivan vààrillà jàljillà kun aloin pohtia, onko suomalainen jàrjestelmà sittenkààn se maailman mahtavin...

   Poista
 3. Luulin, että kyseesä on jokin ruokaresepti, kun edellisessä kirjoituksessasi viittasit tähän :-)

  Mä olen kerran käynyt Italiassa italialaisen omalääkärin luona. Omituisin lääkärireissu ikinä. Edes aikaa ei ollut varattuna. Marssimme "studioon", jossa ko lääkärillä oli vastaanotto parin muun kanssa. Perille päästyämme suuntasimme suoraan lääkärin huoneen ovelle koputtelemaan. Lääkäri sitten kutsui meidät sisään. Italialainen selitti, että epäilen saaneeni poskiontelotulehduksen. Lääkäri alkoi siinä samassa kirjoittamaan antibioottireseptiä. Ja muisteli Suomen reissuaan. Kun sitten kerroin, että minulla on solumyrkktlääkitys reumaan, että semmoinen antibiootti sitten, joka passaa tämän kanssa hyvin yhteen. Lääkäri olisi kirjoittanut reseptin tuollekin. Lopuksi pyysi nähtäväksi eurooppalaisen sairaanhoitokortin ja täytteli jonkin lomakkeen. Apteekissa, kun vilautin codice fiscalea ( tai siis oletan, etä johtui tästä), eivät antibiotit maksaneet mitään. Tosin sitä en tiedä, lähtikö tästä Suomeen jokin lasku Kelalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin myòs, ettà odottaakohan moni jotain ruokaan liittyvàà ;)
   Sun lààkàrireissu kuullostaa niin...italialaiselta! Ainakin sait lààkkeet, toivottavasti oikeat :--D Màkin olen kerran mennyt Italiassa lààkàriin juuri noin, ilman ajanvarausta. Lààkàri oli joku tutun tutun tuttu, joten tottahan toki sinne sai marssia ilman ajanvarauksia...

   Poista

Saa kommentoida, aiheeseen kuuluvaa ja kuulumatonta!
Kommentit näytetään hyväksynnän jälkeen.