Seuraa yksityiskohtainen
sepustus illallisestamme Mantassa, kuten lupailin. Pikkuhiljaa ruoka alkaa
sulaa ja kykenen katsomaan tuon illan kuvia tuntematta sen suurempaa kuvotusta.
Ei vaan, iltaa, ruokaa ja paikkaa voi kuvata vain sanalla upea. Paikka oli sellainen, joita näkee dokumenteissa
tai matkailusta kertovissa artikkeleissa. Ja päädyimme sinne ihan sattumalta!
Meidän oli tarkoitus mennä aivan eri paikkaan, joka olikin kiinni. Tästä
”alkuperäisestä” paikasta meille sitten suositeltiin kyseistä agriturismoa.
Agriturismot ovat
maaseudulla sijaitsevia ruokapaikkoja, joissa yleensä syödään viikon ruuat
yhdellä istumalla, kohtuulliseen hintaan. 60% antimista pitäisi olla
agriturismon omaa tuotantoa. Tämä paikka, I Bucanevi, oli siitä hyvä, että vaikka se
sijaitsikin ”metsässä”, ei se kuitenkaan ollut kuin viiden minuutin ajomatkan
päässä Mantan keskustasta. Ei kurveja, ei kukkuloita, ei matkapahoinvointia.
Nähdessäni agriturismon
en ensin uskonut, että söisimme oikeasti näkemässäni paikassa. Ensimmäisenä
näin nimittäin melko jyrkkään mäkeen rakennetun kivitalon, joka oli ihan
vinksallaan ja näytti kuin se vierisi mäen alas millä hyvänsä hetkellä. Eikä
ihme, paikka oli rakennettu 1670-luvulla.
Agriturismo oli todella tunnelmallinen, kaikki näytti olevan jotenkin niin paikallaan. Pihalla vastassa oli koiria ja kissoja. Tarjoilija oli ystävällinen ja meininki rento. Tulimme etuajassa, joten meillä oli hyvin aikaa
Itsepalveluviinitynnyrit |
Ystäväni Alonso |
Ystäväni kissa |
Aloitimme syömisen jo ulkona, kun eteemme tuotiin naposteltavaa suoraan uunista. Siitä siirryimme sisälle, jossa puitteet olivat niin ikään mahtavat. Takassa roihusi tuli, pöydillä paloivat kynttilät ja taustalla soi vanha italialainen musiikki. Tämä yhdistettynä vanhan talon taikaan – melkein unohtui, että piti syödäkin…
Kunnes todellisuus iski
vasten mun kasvojani, ja lautaset vain vilisivät silmissä. Ulkona syömämme
alkupalan jälkeen oli luvassa toinen alkupala, lajitelma leikkeleitä kananmaksan
ja voin kera. Niin kevyttä, niin hyvää. Jos olisin ollut tavallisissa
olosuhteissa, olisin lopettanut syömisen tähän. Olin jo kyllin täynnä.
Mutta olikin kolmannen
alkupalan vuoro. Tonnikalasta, perunasta ja en-tiedä-mistä oli
muotoiltu kala, joka oli koristeltu majoneesilla. Tässä vaiheessa emme
tienneet, mitä tuleman pitää, joten jätimme viimeisen lusikallisen syömättä. Auttoi
paljon.
Seuraava annos oli
olettaakseni edelleen alkupala. Lehtitaikinakääryle, joka sekin maistui.
Keventääkseni ateriaa söin myös kuvassa esiintyviä salaatinlehtiä.
Viimeinkin pääsimme
ensimmäiseen pääruokaan, lihalla täytettyyn cannellooniin. Senkin söin hyvällä
ruokahalulla, kiitos kysymästä.
Ensimmäistä pääruokaa seurasi, mikäs muukaan kuin ensimmäinen pääruoka numero kaksi, kikhernekeitto. Yritin säästää tilaa vatsassani ja söin vain kikherneet.
Ensimmäistä pääruokaa seurasi, mikäs muukaan kuin ensimmäinen pääruoka numero kaksi, kikhernekeitto. Yritin säästää tilaa vatsassani ja söin vain kikherneet.
Sitten päästiin asiaan,
tai siis toiseen pääruokaan. Tätä söimme antaumuksella, sillä tämän jälkeen
olisi enää vain makea jälkiruoka, jolle on tietenkin vatsassa oma säiliönsä.
Toisena pääruokana oli kyljystä (??) ja perunoita. Niiden jälkeen tuotiin vielä
lihaa, joka oli valmistettu alakerran takassa.
Tässä vaiheessa odotin jo innokkaasti jälkiruokaa, mutta ehei! Sen aika ei ollut vielä. Ennen oikeaa jälkiruokaa oli vielä juustotarjotin. Pyysimme vain vähän juustoa, ja mitä saimme…valtavia juustokimpaleita.
Juustoista selvittyämme
tarjoilija toi pöytään kuoharilasit, pitäähän makean kanssa juoda lasillinen
moscatoa. Ja sitten saapui odottamani jälkiruokakokoelma: katsokaa, miten se
olikin kaunis!
Toim. huom. kuvassa EI ole kinkkusuikaleita. |
Saatan ehkä pitää ruoasta, vaikka tämä olikin aika sairasta. Entä te: etooko vai nousiko vesi kielelle?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Saa kommentoida, aiheeseen kuuluvaa ja kuulumatonta!
Kommentit näytetään hyväksynnän jälkeen.