Okei, otsikko on ehkä hieman liioiteltu. Mutta menkäämme asiaan.
Pari päivää sitten pääsin
tutustumaan jauhojen ihmeelliseen maailmaan, ihan yllättäin ja pyytämättä. Toin
mummulta saamani vanhan kunnon vohveliraudan mukanani. Mikäli tihrustin
kuitista oikein, vohvelirauta on vanhempi kuin minä, mutta ei siitä sen
enempää. Sain vastuullisen tehtävän. Minun oli määrä valmistaa vohvelitaikina.
Helppoako?
Ei kovin helppoa, kun
illallisvieraina on kriittinen, makuaistinsa äärimmilleen kehittänyt
italialaisjoukko. Kiitos mummun vohveleiden, itse en ollut koskaan moisia
joutunut tekemään. Resepti oli valittava satunnaisotannalla. Näyttivät tosin
olevan melko samanlaisia kaikki reseptit.
Suomessa olen kyennyt
ravitsemaan itseäni säännöllisesti, mutta italialaisessa keittiössä olen avuton
kuin kissa kylpyammeessa. Epäonnistumisten vähentämiseksi olen maahantuonut
muun muassa desimitat. Tällä kertaa kompastuskiveksi kuitenkin muodostuivat
jauhot. Vehnäjauhot.
Avatessani keittiön
kaapin, sieltä kurkisteli neljä pussia jauhoja somassa rivissä. Neljä pussia keskenään
erilaisia jauhoja, niissä kun tunnetusti on merkittäviä eroja. Täkäläiset
jauhot on merkitty täysin käsittämättömillä nolla- ja nollanollamerkinnöillä. Löytämistäni
jauhoista kolme pussia oli nollaa ja neljäs nollanollaa. Tähän asti olin vielä
luottavaisin mielin: täytyy olla niin, että nolla on yhdenlaista ja nollanolla
toisenlaista.
Kun sitten tarkastelin
pusseja tarkemmin, keittiöidentiteettini hajosi jauhopilvenä ilmaan. Nollatyypin
jauhoista yhtä suositeltiin leipään, toista pizzaan ja focacciaan, kolmatta
kohotusta vaativiin kakkuihin. Hyvin jännittävästi myös nollanollatyypin
jauhoja suositeltiin muun muassa pizzaan, focacciaan ja kakkuihin.
Toivottuani tästä
takaiskusta päätin odottaa, että asiantuntija P (aka sisilialainen) saapuisi
paikalle. Pienen pohdinnan jälkeen asiantuntija päätyi siihen lopputulokseen,
että vohvelitaikinaan olisi parasta käyttää nollanollajauhoja.
Uskoni jauhoihin
menettäneenä tein taikinan, ja myöhemmin illalla keskiyöllä oli vohveleiden
aika. Vohveleista tuli oikein herkullisia, eikä vain minun, vaan myös vaativien
vieraiden mielestä. Hyvää!
Apua! Juuri kun ajattelin pakkaavani reppureissulle vain oleellisemmat. Yövymme 3 kk ajasta suurimmaksi osaksi teltassa ja teemme itse ruokaa paikallisista aineksista. Mausteita hieman pakkasin jo täällä kotona, ettei tarvi esim. suolaa ostaa isossa laatikossa. Jauhoja ajattelin ostaa paikan päältä, mutta nyt aloin kyllä totisesti miettimään, että löydänkö sopivia sietä :D Mitä olisi kesä ilman lättyjä, vaikkakin ollaan ulkomailla?
VastaaPoistaJos kiinnostaa, niin käyhän tutustumassa blogiini.
~~ On my Map ~~ -Sirena-
Kuulostaapa hauskalta reissulta! Taitaa olla niin, että ei noissa jauhossa ihan oikeasti kovin valtavia eroja ole - paitsi jos niin haluaa uskoa ;)
PoistaIhanaa seikkailun tuntua blogissasi!