-->

21.4.2016

Näen korvista kun savu kohoaa


Okei, otsikko on ehkä hieman liioiteltu. Mutta menkäämme asiaan.

Pari päivää sitten pääsin tutustumaan jauhojen ihmeelliseen maailmaan, ihan yllättäin ja pyytämättä. Toin mummulta saamani vanhan kunnon vohveliraudan mukanani. Mikäli tihrustin kuitista oikein, vohvelirauta on vanhempi kuin minä, mutta ei siitä sen enempää. Sain vastuullisen tehtävän. Minun oli määrä valmistaa vohvelitaikina. Helppoako?

Ei kovin helppoa, kun illallisvieraina on kriittinen, makuaistinsa äärimmilleen kehittänyt italialaisjoukko. Kiitos mummun vohveleiden, itse en ollut koskaan moisia joutunut tekemään. Resepti oli valittava satunnaisotannalla. Näyttivät tosin olevan melko samanlaisia kaikki reseptit.

Suomessa olen kyennyt ravitsemaan itseäni säännöllisesti, mutta italialaisessa keittiössä olen avuton kuin kissa kylpyammeessa. Epäonnistumisten vähentämiseksi olen maahantuonut muun muassa desimitat. Tällä kertaa kompastuskiveksi kuitenkin muodostuivat jauhot. Vehnäjauhot.


Avatessani keittiön kaapin, sieltä kurkisteli neljä pussia jauhoja somassa rivissä. Neljä pussia keskenään erilaisia jauhoja, niissä kun tunnetusti on merkittäviä eroja. Täkäläiset jauhot on merkitty täysin käsittämättömillä nolla- ja nollanollamerkinnöillä. Löytämistäni jauhoista kolme pussia oli nollaa ja neljäs nollanollaa. Tähän asti olin vielä luottavaisin mielin: täytyy olla niin, että nolla on yhdenlaista ja nollanolla toisenlaista.
 
Kun sitten tarkastelin pusseja tarkemmin, keittiöidentiteettini hajosi jauhopilvenä ilmaan. Nollatyypin jauhoista yhtä suositeltiin leipään, toista pizzaan ja focacciaan, kolmatta kohotusta vaativiin kakkuihin. Hyvin jännittävästi myös nollanollatyypin jauhoja suositeltiin muun muassa pizzaan, focacciaan ja kakkuihin.

Toivottuani tästä takaiskusta päätin odottaa, että asiantuntija P (aka sisilialainen) saapuisi paikalle. Pienen pohdinnan jälkeen asiantuntija päätyi siihen lopputulokseen, että vohvelitaikinaan olisi parasta käyttää nollanollajauhoja.

Uskoni jauhoihin menettäneenä tein taikinan, ja myöhemmin illalla keskiyöllä oli vohveleiden aika. Vohveleista tuli oikein herkullisia, eikä vain minun, vaan myös vaativien vieraiden mielestä. Hyvää! 

2 kommenttia:

 1. Apua! Juuri kun ajattelin pakkaavani reppureissulle vain oleellisemmat. Yövymme 3 kk ajasta suurimmaksi osaksi teltassa ja teemme itse ruokaa paikallisista aineksista. Mausteita hieman pakkasin jo täällä kotona, ettei tarvi esim. suolaa ostaa isossa laatikossa. Jauhoja ajattelin ostaa paikan päältä, mutta nyt aloin kyllä totisesti miettimään, että löydänkö sopivia sietä :D Mitä olisi kesä ilman lättyjä, vaikkakin ollaan ulkomailla?

  Jos kiinnostaa, niin käyhän tutustumassa blogiini.

  ~~ On my Map ~~ -Sirena-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaapa hauskalta reissulta! Taitaa olla niin, että ei noissa jauhossa ihan oikeasti kovin valtavia eroja ole - paitsi jos niin haluaa uskoa ;)
   Ihanaa seikkailun tuntua blogissasi!

   Poista

Saa kommentoida, aiheeseen kuuluvaa ja kuulumatonta!
Kommentit näytetään hyväksynnän jälkeen.