-->

27.6.2014

Miten matkustin tänne?

Tulinko lentokoneella vai aikakoneella? Välillä epäilen jälkimmäistä. Näissä pikkukylissä eletään ihan omia, antiikkisia aikoja. Ylipäätään Italiassa aikakäsite on pikkuisen erilainen kuin meillä. Se on myös tarttuvaa. Tuossa eräänä iltana olin sopinut tapaavani kavereita yhdeksältä ja vielä viittä vaille söin illallista vailla minkäänlaista kiirettä. Lähdin kotoa yhdeksän JÄLKEEN. Minä, joka en ole 1) myöhästynyt ikinä koulusta, 2) myöhästynyt ikinä töistä paitsi kerran minusta riippumattomista syistä, 3) myöhästynyt ylipäätään koskaan yhtään mistään. Täällä se vaan ei ole niin justiinsa.

Mulla harvemmin on tietoa siitä, mitä kello on. Toisin kuin Suomessa, kun kaikki on sekunnin tarkkaa. Kirkko yrittää kuitenkin pitää tätä kylää ajan tasalla. Aina tasalta (ei välttämättä tasan tasalta, vaan sinnepäin) soivat kirkon kellot sen mukaan, mitä kello on. Joskus kirkon kello soi myös puolelta, mutta ei aina. Joskus puolelta kello soi todella kauan. En ole vielä löytänyt logiikkaa. Ehkä sitä ei ole.

Näissä pikkukylissä sijaitsevilla putiikeilla – pikkumarketeilla, kahviloilla, liha- ja leipäpuodeilla, tupakkakaupoilla ja niin edelleen – on myös ei niin kovin nykyaikaiset aukioloajat. Pääsääntöisesti ovet suljetaan ainakin lounaan ajaksi. Perinteisesti liikkeet ovat kiinni maanantaiaamuisin; maanantaisin ovet avataan vasta lounaan jälkeen. Jotkut liikkeet tosin ovat maanantaiaamuisin auki ja maanantai-iltapäivisin kiinni. Keskiviikkoisin puolestaan jotkut kaupat ovat auki vain aamun, eivätkä avaa enää lounaan jälkeen. Toiset kaupat saattavat olla kiinni koko keskiviikon tai koko maanantain tai jopa molemmat. Aukioloajat löytyvät useimmiten kauppojen ikkunoista ja niitä voisi ehkä kutsua suuntaa-antaviksi.

Ylimpänä kerrotaan aamun aukioloaika, keskellä iltapäivän ja alhaalla ilmoitetaan, että maanantaisin liike on koko päivän kiinni.
  
Koska liikkeet ovat pieniä ja niissä työskentelee useimmiten vain yksi ihminen, aukiolo riippuu myös vähän siitä, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu. Jos hän on kipeä tai hänen lapsensa on sairastunut, liikkeen ikkunaan kiikutetaan lappu, jossa todetaan liikkeen olevan tänään kiinni sairastapauksen vuoksi. Kauppa suljetaan myös loman ajaksi. Oikeastaan koskaan ei voi olla täysin varma siitä, onko jokin palvelu saatavilla vai ei. Täytyy koettaa onneaan ja jos liike onkin kiinni, ei se ole niin päivän päälle. Ihan hyvin voin olla ilman kahvia ja suklaata ja jäätelöä yhden vuorokauden. Seuraavana päivänä uusi yritys reippain mielin!

2 kommenttia:

  1. Iso Hoo täällä taas! Vitsit on kiva lueskella sun juttuja! Sillon kun olin vaihdossa niin mäkin olin ihan leuka auki kun ammattikorkeen bileissä kajahti Freestyler, hahaa! Toi edellisen postauksen panda on kyllä ihan ku meikkis pikkutunneilla! Iloista jatkoa sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips! Hyvä, ettei tarvitse säälistä lukea :---) Freestyler on siis hitti kaikkialla, siistii! Pandakin taitaa jorailla vähän hiprakassa...

      Poista

Saa kommentoida, aiheeseen kuuluvaa ja kuulumatonta!
Kommentit näytetään hyväksynnän jälkeen.